Miljøvennlige reisemåter for ferien

Det snakkes til stadighet om at vi må bli mer miljøvennlige, men velger vi miljøvennlige alternativer når vi skal på ferie?

Miljøvennlige måter å reise på

reise ferieForskerne minner oss stadig om at det haster med å ta grep for å redde kloden. Selv om enkeltpersoner ikke står for de største miljøutslippene, er det som kjent slik at alle monner drar. Spørsmålet er bare hvordan vi som privatpersoner kan bidra til å redde kloden. De fleste er nok flinke til å velge miljøvennlige alternativer, kildesortere, pante flasker og benytte kollektivtransport. Men mange tenker nok ikke på at de også bør velge et miljøvennlig alternativ for ferien.

Reis sjeldnere, kortere og saktere

Jo færre reiser du tar, jo mindre blir naturlig nok klimaavtrykket. Det blir stadig vanligere å ta en langweekend eller to til spennende storbyer i Europa. Slike småreiser gir åpenbart en mye større klimabelastning enn om du tar én lang reise. Dessuten sparer du deg for ekstra stress, og du får lenger tid til å oppleve feriedestinasjonen din. Jo lenger reisen er, jo verre er det dessuten for klimaet. Kanskje du kan vurdere en reise innenlands, eller til våre naboland? Du trenger slett ikke dra rundt halve jorden for å oppleve noe nytt. Sist, men ikke minst, bør du vurdere å reise saktere. Ved å velge bort fly til fordel for tog reduserer du klimabelastningen betydelig, samtidig som du får sett mye mer.

Velg miljøvennlige flyselskaper

I mange tilfeller er det ikke mulig å velge noe annet enn fly. Det finnes likevel valg du kan ta for å redusere klimautslippet. De fleste flyselskaper har for eksempel en aktiv klimaplan, og du kan få en mer miljøvennlig reise ved å velge de «grønneste» flyselskapene. Du kan også kjøpe såkalte klimakvoter, som skal dekke miljøkostnadene for CO2-utslippet du forårsaker. Det er selvfølgelig også viktig å prøve å unngå mellomlandinger. Hvis det ikke går direktefly til reisemålet ditt, kan du undersøke om det er mulig å ta tog til en nærliggende flyplass, enten hjemme eller i destinasjonslandet. Av og til kan det også være rimeligere å mellomlande, selv om det finnes en direkterute. I slike tilfeller bør du vurdere hva som er viktigst av å spare penger og å spare miljøet.